Wilt u meer weten?

06 - 49 81 20 81

Manuele therapie

speficieke kennis en vaardigheden

Manuele therapie is een verbijzondering (4 jaar) die je als fysiotherapeut na de basisopleiding kunt volgen. Door deze specialisatie ben je als manueel therapeut in staat om, met specifieke kennis en vaardigheden, een uitgebreider onderzoek te doen en een specifiekere diagnose te stellen. De wervelkolom staat bij dit onderzoek en de behandeling centraal.

Wanneer er problemen (stoornissen) zijn binnen de wervelkolom kunnen deze niet alleen klachten geven in de wervelkolom zelf, maar ook in armen en/of benen en vice versa. We noemen dit een “keten” waarin de stoornissen zich uiten. De stoornissen kunnen elkaar in negatief en positief opzicht beïnvloeden.

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis in de keten verholpen of gereduceerd worden. Er wordt onderzocht welke structuur van de keten verantwoordelijk is voor de klachten: dat kan zowel komen uit het arthrogene (gewrichten/botten), musculaire (spieren) of neurogene (zenuwen) systeem. Afhankelijk hiervan stel ik samen met u een een specifiek behandelplan op en van daaruit wordt de behandeling gestart.

Manuele therapie door Brigitte Dooren
Manuele therapie door Brigitte Dooren